Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    100 g masła
    4 żółtka
    2 czubate łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatkowo
    1,5 kg jabłek
    3/4 szklanki cukru

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło drobno posiekane.
    Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto.
    Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
    Wyjąć podzielić na dwie części.
    Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki (23x38cm) wysmarowanej tłuszczem.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
    Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście.
    Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować