Szarlotka

  • wyświetlono: 796 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta.

smak i uczucie
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g masła
4 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru

cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Ciasto
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło drobno posiekane.
    Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto.
    Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
    Wyjąć podzielić na dwie części.
    Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki (23x38cm) wysmarowanej tłuszczem.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki.
    Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście.
    Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastojabłkajabłecznikszarlotkakruche

Komentarze

Podobne przepisy

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Placek z jabłkami, szarlotka,

Dodane przez: Mariaszz

Szarlotka

Kto nie jadł jabłecznika takich...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE