• 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Smaczna szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami oraz kruszonką

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    8 dkg margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki śmietany

    Nadzienie jabłkowe
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka cynamonu

    Kruszonka
    1 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    0,5 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, żółtka, jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem, nakuj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180 st.

    Jabłka obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka dodaj miód, cukier i cynamon.
    Upraż jabłka i odstaw do ostygnięcia.

    Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
    Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, wierzch posyp kruszonką.
    Szarlotkę piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Jeśli chcesz możesz na jabłka posypać posiekane orzechy włoskie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować