Szalotka bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szarlotka bez mąki, bez jajek no i oczywiście bez pieczenia. Robi się ją bardzo szybko, dlatego nie trzeba długo czekać aby ją zjeść:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód
    - 80 gram płatków jaglanych
    - 60 gram płatków orkiszowych
    - 40 gram cukru kokosowego
    - około 1,5 szklanki wody
    - około 1 kg jabłek
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 20 gram rodzynek
    - 2 łyżki mio40 gram  suchych daktyli (wcześniej namoczonych)
    - 20 gram gorzkiej czekolady
    - odrobina mleka roślinnego lub bez laktozydu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szalotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wykładanie spodu 1. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy płatki i całość zagotowujemy. Międzyczasie dosypujemy cukier i całość mieszamy gotując aż powstanie gęsta masa. Zostawiamy do wystygnięcia. Ostudzoną masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy oraz wkładamy do lodówki.
  • Masa jabłkowa 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
    Wrzucamy do garnka i prużymy aż staną się bardzo miękkie. Następnie ugniatamy lub blendujemy jabłka na prawie jednolitą masę. Kolejno dodajemy cynamon, rodzynki oraz miód. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. 
    Wystudzoną masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
  • Szarlotka 3. W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem. Następnie dorzucamy daktyle i całość blendujemy na gładką masę. Polewamy nią ciasto.

Porady

Na wierzch położyłam preparowaną grykę z miodem i migdałami aczkolwiek nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować