Szarlotka bez pieczenia

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

orzeźwiające ciasto z jabłkami, bez pieczenia, zachwyci każdego

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    120g masła lub margaryny
    8 dużych jabłek
    100 ml wody
    3 galaretki brzoskwiniowe
    250ml wrzątku
    1 śnieżka w proszku
    200 ml mleka
    1 czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na blachę 26/30

    Biszkopty starłam na tarce o grubych oczkach, margarynę lub masło rozpuścić troszkę przestudzić, wlać do biszkoptów dobrze wymieszać, wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia
    8 dużych jabłek obrać pokroić na kawałki
    Wrzucić do garnka, wlać 100 ml wody, i zacząć gotować jabłka na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając. Jak zaczną się rozpadać można zblendować, jeśli są bardzo kwaśne dodać 3 łyżki cukru i 2 galaretki w proszku dobrze wymieszać, ciągle mieszając przez ok 3-5 minut. Wystudzić jak jabłka zaczną gęstnieć wyłożyć na spód z naszych biszkoptów. Wstawić do lodówki i robimy piankę. 1 Śnieżka w proszku, 200 ml mleka i 1 galaretka rozrobiona w 250 ml wody. Śnieżkę ubić jak będzie sztywna dodać tężacą galaretkę i jeszcze ubić przez ok 2 minutek aby się dobrze połączyły wyłożyć na jabłka i wstawić do lodówki jak pianka zastygnie posypać tartą czekoladą.
    Galaretki można dać smak dowolny, ja dałam brzoskwiniowe, jeśli jabłka są słodkie nie dawać cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować