orzeźwiające ciasto z jabłkami, bez pieczenia, zachwyci każdego
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
120g masła lub margaryny
8 dużych jabłek
100 ml wody
3 galaretki brzoskwiniowe
250ml wrzątku
1 śnieżka w proszku
200 ml mleka
1 czekolada
Szarlotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na blachę 26/30
Biszkopty starłam na tarce o grubych oczkach, margarynę lub masło rozpuścić troszkę przestudzić, wlać do biszkoptów dobrze wymieszać, wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia
8 dużych jabłek obrać pokroić na kawałki
Wrzucić do garnka, wlać 100 ml wody, i zacząć gotować jabłka na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając. Jak zaczną się rozpadać można zblendować, jeśli są bardzo kwaśne dodać 3 łyżki cukru i 2 galaretki w proszku dobrze wymieszać, ciągle mieszając przez ok 3-5 minut. Wystudzić jak jabłka zaczną gęstnieć wyłożyć na spód z naszych biszkoptów. Wstawić do lodówki i robimy piankę. 1 Śnieżka w proszku, 200 ml mleka i 1 galaretka rozrobiona w 250 ml wody. Śnieżkę ubić jak będzie sztywna dodać tężacą galaretkę i jeszcze ubić przez ok 2 minutek aby się dobrze połączyły wyłożyć na jabłka i wstawić do lodówki jak pianka zastygnie posypać tartą czekoladą.
Galaretki można dać smak dowolny, ja dałam brzoskwiniowe, jeśli jabłka są słodkie nie dawać cukru.
Komentarze