Szakszuka ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna propozycja na jajko z warzywami - koniecznie wypróbujcie. Smakuje obłędnie!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    garść zielonych szparagów
    4 jaja
    2 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki kolendry
    papryka mielona
    sól
    pieprz
    1 łyżka oliwy

    PONADTO:

    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie Szakszuka

Szakszuka ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie.
  • 2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli.
  • 3. Papryczki umyć, pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć razem z cebulką.
  • 4. Kmin rzymski podprażyć na suchej patelni razem z kolendrą, następnie rozetrzeć w moździerzu i dodać na patelnię.
  • 5. Do warzyw dodać pomidory z puszki, smażyć ok 10 minut, by sos zgęstniał.
  • 6. Doprawić solą, pieprzem, papryką, dodać umyte, pokrojone szparagi /główki zostawić do dekoracji.
  • 7. W sosie zrobić cztery zagłębienia.
  • 8. W każde zagłębienie wbić po jednym jajku.
  • 9. Główki szparagów, ułożyć wokół jajek.
  • 10. Patelnię przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż białko się zetnie.
  • 11. Listki bazylii posiekać drobno, posypać szakszukę.

Porady

Jeśli sos będzie mocno kwaśny, smak możemy nieco złagodzić, dodając odrobine cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować