Szakszuka ze szczypiorkiem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szakszuka poleca się na pyszne letnie śniadanie. Nazwa może skomplikowana ale wykonanie wcale nie jest tak skomplikowane. Fantastycznie wygląda i cudownie smakuje, a ten głęboki smak pomidorów to coś wspaniałego.

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 małych mocno dojrzałych pomidorów
    1 średniej wielkości cebula
    1/2 słodkiej czerwonej papryki
    sól, pieprz
    1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
    szczypta mielonego chilli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    2 jajka klasa "M"
    posiekany szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie Szakszuka

Szakszuka ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szakszuka 1. Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz z papryką na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, mieloną wędzoną papryką oraz szczyptą chilli. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Szczypiorek Papryka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować