Szakszuka poleca się na pyszne letnie śniadanie. Nazwa może skomplikowana ale wykonanie wcale nie jest tak skomplikowane. Fantastycznie wygląda i cudownie smakuje, a ten głęboki smak pomidorów to coś wspaniałego.
45 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
5 małych mocno dojrzałych pomidorów
1 średniej wielkości cebula
1/2 słodkiej czerwonej papryki
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
szczypta mielonego chilli
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
2 jajka klasa "M"
posiekany szczypiorek do dekoracji
Szakszuka ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzmy wrzątkiem i pozbawmy skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dajemy olej. Wrzucamy cebulkę wraz z papryką na rozgrzany olej i podsmażamy aż cebulka się nam zeszkli. Na zeszkloną cebulkę dajemy pokrojone pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, mieloną wędzoną papryką oraz szczyptą chilli. Mieszamy i podsmażamy tak długo aż odparuje nadmiar płynu. Gdy nadmiar płynu odparuje to robimy dwa dołeczki w które wbijamy po jajku i przykrywamy pokrywką aż jajka się nieco zetną, zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Gotową szakszuke podajemy na patelni a wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze