Syrop z rumianku

4.49 (169 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rumianek ma właściwości lecznicze,syrop można dolewać do herbaty,ma przyjemny delikatny smak.Bardzo przydatny w zimie.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl świeżych kwiatów rumianku
    1 kg cukru
    2 cytryny
    2 l wody
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop z rumianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Zerwane kwiaty rumianku,rozkładamy na papierze,wystawiamy na słońce,aby wszystkie robaki wyszły z kwiatów.Rumianek przesypujemy do garnka,zalewamy wodą,gotujemy pół godziny.Całość przecedzamy przez sito,a drugi raz dodatkowo przez gazę.Do wywaru wsypujemy cukier,gotujemy 10 minut,dolewamy wyciśnięty sok z cytryn.Mieszamy.
    2.Gorący syrop przelewamy do butelek,lub słoików,na chwilę obracamy do góry dnem.

Porady

Syrop pomaga w przeziębieniach,dlatego warto go dodawać do herbaty w czasie infekcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować