Syrop miętowy z cytryną

4.47 (206 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny orzeźwiający syrop miętowy z szaloną nutą cytryny - idealny nie tylko na lato :)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 gałązek mięty
    2 cytryny
    3 litry wody
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop miętowy z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę myjemy i związujemy nitką.
    Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści.
    Wyciskamy sok z cytryny i dorzucamy miętę.
    Całość gotujemy 50 minut. Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy.
    Zagotowujemy ponownie syrop i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Syrop nie wymaga pasteryzacji.

Porady

Podając syrop rozrzedzamy go z wodą w proporcji 1:1. Warto także dodać świeżej cytryny, by wzmocnić kwaśny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować