Syrop miętowy z cytryną

  • wyświetlono: 11954 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszny orzeźwiający syrop miętowy z szaloną nutą cytryny - idealny nie tylko na lato :)

  • 20 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

40 gałązek mięty
2 cytryny
3 litry wody
1 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop miętowy z cytryną

  • 1. Miętę myjemy i związujemy nitką.
    Wodę zagotowujemy z cukrem aż całkowicie się rozpuści.
    Wyciskamy sok z cytryny i dorzucamy miętę.
    Całość gotujemy 50 minut. Po tym czasie wyciągamy mięte i całość przecedzamy.
    Zagotowujemy ponownie syrop i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Syrop nie wymaga pasteryzacji.

Porady

Podając syrop rozrzedzamy go z wodą w proporcji 1:1. Warto także dodać świeżej cytryny, by wzmocnić kwaśny smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

syrop z kwiatów lipy

Dodane przez: PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny...

Akacja

Dodane przez: AnnaKoziel

Syrop z kwiatów akacji

Syrop pełen witamin pachnący latem...

Soczek z mięty

Dodane przez: bananek

Orzeźwiający syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania...

Syrop z pokrzywy

Dodane przez: rzelkazag

Syrop z pokrzywy

Część z Was pewnie już o nim słyszała,...

image-1uvfye6

Dodane przez: paolineczka

Syrop z lawendy

Idealny do ciast, deserów czy herbaty....

Syrop z malin

Dodane przez: kamilab

Syrop z malin

Pyszny,tani ,naturalny sposób na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE