Sycący barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wrzątkiem,
odstawiamy na 3 godz. Odcedzamy,
zalewamy 6 szkl. świeżej
wody i gotujemy. Gdy fasola
będzie prawie miękka, dodajemy
starte na dużych oczkach
warzywa (bez ziemniaków i buraków),
poszatkowaną kapustę,
ziele angielskie i gotujemy około
20 minut.
2.Dodajemy obrane i pokrojone
w kostkę ziemniaki. Buraki myjemy,
obieramy i ucieramy na tarce, zalewamy 2 szkl. wody
i gotujemy oddzielnie. Gdy będą
miękkie, przelewamy je do garnka
z warzywami.
3.Zupę przyprawiamy przecierem,
sosem sojowym, przyprawą uniwersalną,
pieprzem i cukrem. Mieszamy
z mąką rozprowadzoną śmietaną
i zagotowujemy. Na talerzach
posypujemy zieleniną.
Komentarze