Swojski rosół z perliczki

3.33 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś piękna słoneczna niedziela jak się prezentują wasze dania obiadowe ? ja przygotowałam rosół ze swojskiej perliczki którą dostałam od szwagra, taki rosół zwłaszcza ze swojego chowu zwierząt jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż z kupnego mięsa ale nie każdy ma dostęp do swojskiego drobiu i ja to bardzo dobrze rozumiem

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na rosół :

    2 kg porcji mięsa z perliczek,

    1 duża marchew,

    1 spory kawałek korzenia selera,

    10 ziarenek ziela angielskiego,

    3 liście laurowe,

    1 mały korzeń pietruszki,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    3 - 4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 mała cebula,

    2 - 3 łyżki natki pietruszki



    składniki na makaron :

    2,5 szklanki mąki pszennej,

    0,5 łyżeczki soli drobnej,

    3/4 szklanki ciepłej wody,

    1 żółtko z jajka rozmiar M,

    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Swojski rosół z perliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Na początek tak jak w opisie przygotować swojskie perliczki czyli oskubać je z piór najlepiej zalewając wrzątkiem następnie wypatroszyć i podzielić na części, podzielone przełożyć do miski i zalać zimną wodą myjąc je zmieniać wodę do czasu aż będzie bez krwi najlepiej jest wymoczyć podzielone mięso. Po dokładnym wymoczeniu i umyciu mięsa przełożyć porcje ( kupry, korpusy, skrzydła, łapki, piersi i podroby ) do dużego garnka zalać dwoma i pół litrami wody, dodać marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera pokrojone dowolnie oraz wsypać ziela angielskie i liście laurowe, całość zagotować i zmniejszyć ogień tak aby rosół tylko pyrkotał w międzyczasie zdjąć powstałe w czasie gotowania szumowiny
  • rosół 2. Po wyznaczonym czasie gotowania dodać dwie łyżki suszonej włoszczyzny oraz wsypać przyprawę uniwersalną według swego smaku ponieważ nie wszystkie przyprawy są jednakowe smakowo i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu kolejną godzinę do pełnej miękkości mięsa ( czym wolniej rosół się gotuje tym bardziej jest klarowny a nie mętny ). A w trakcie gotowania dodać opaloną cebulę, w czasie pyrkotania się rosołu przygotować swojski makaron
  • rosół 3. A wspomniany makaron przygotować tak : do miski wsypać mąkę i sól następnie dodać samo żółtko i wlać ciepłą wodę, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników, po połączeniu się w jedna całość wyrabiać ręką a po wyrobieniu dodać olej i nadal wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie dodany olej, wyrobione ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne, przygotowane odstawić aby odpoczęło pod przykrytą ściereczką. Po odpoczęciu ciasta na stolnicę wysypaną mąką przełożyć całe obsypując je mąką i rozwałkować na cienki placek a następnie pokroić w paski i zwijać w rulon oczywiście rozwałkowane ciasto posypać obficie mąką. Jak już mamy zrolowane ciasto wtedy ostrym nożem pokroić na dowolnej grubości paski formując makaron
  • rosół 4. Gdy już mamy przygotowany makaron do garnka wlać wodę posolić ją i doprowadzić do zagotowania i zanim się zagotuje przyprawić do końca rosół, jak już mięso jest miękkie że aż odchodzi od kości zdjąć z ognia i dodać pokrojony drobniej pęczek natki pietruszki lub jeżeli ktoś nie ma to może być mrożona natka pietruszki, zamieszać i gotowe. A jak woda na makaron się już gotuje wtedy wsypać przygotowany makaron zamieszać i od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i na średnim gotować przez 2 do 3 minut można dodać łyżkę oleju aby się nie skleił. Po ugotowaniu makaron przełożyć na durszlak i zalać zimną wodą hartując go, zahartowany i odcedzony makaron przekładać na talerze a jeśli zostanie można go na kolację zjeść np. ze śmietaną
  • rosół 5. Ugotowany przesmaczny rosół ze swojskiej perliczki podałam z przygotowanym własnoręcznie swojskim makaronem oraz kawałkami mięsa z perliczki, jeżeli ktoś lubi można przed podaniem dodać oryginalną magii w płynie oraz pieprz naturalny świeżo zmielony. Taki rosół to marzenie Polskich rodzin jeżeli ktoś nie jadł rosołu z perliczki to serdecznie polecam, jest bardzo smaczny i aromatyczny przede wszystkim bardzo zdrowy zwłaszcza z mięsa swojskiego chowu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Perliczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować