Świeże małże duszone w winie podane z makaronem

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Małże duszone w białym winie z dodatkiem cebulki i marchewki tracą ten specyficzny morski aromat, ale nadal pozostają jędrne i delikatne. Podaję je z makaronem i pomidorami i oczywiście lampką białego schłodzonego wina. W sam raz na sobotni wieczór z dobrym filmem :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 marchewki
    1 cebula
    1 liść laurowy
    1 szklanka wody

    250 g makaronu spaghetti
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    garść listków kolendry
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Świeże małże duszone w winie podane z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie małży: myjemy je pod bieżącą wodą, ale odkładamy na talerz bez wody, odrywamy "brodę" (wyjaśnienie w radach). Wyrzucamy muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Zeskrobujemy też wszelkie narośla na skorupkach. Po ich przygotowaniu może się okazać, że małże ponownie się otworzą, tym się nie martwimy, to znaczy że są świeże.
  • 2. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Trzymaj w cieple. Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę, czosnek i kolendrę poszatkuj.
  • 3. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej 1 szklankę wody, zagotuj i wrzuć marchewkę, cebulę i liść laurowy. Gotuj, aż woda trochę odparuje, wlej wino, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz trochę ogień i wrzuć małże. Gotuj je max 8 minut, często potrząsając garnkiem. Po ugotowaniu sprawdź i wyrzuć te, które się nie otworzyły. Płynu spod gotowania małży nie używamy dalej, bo jest bardzo słony.
  • 4. Dopiero po przygotowaniu małży wymieszaj ciepły makaron z pomidorami, cebulą, czosnkiem, kolendrą, olejem, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i od razu serwuj razem z małżami.

Porady

"Ważne: Przed gotowaniem należy upewnić się, że wszystkie małże są żywe. Muszą być zamknięte albo zamykać się po zaciśnięciu na nich palców lub postukaniu nimi w zlew. W razie wątpliwości lepiej jedną wyrzucić niż się rozchorować. Usuwanie brody: Broda to taka jakby zielonkawa "kiść wodorostów", która zwisa z muszli zaraz koło jej zawiasu. Mimo, że wygląda jakby nie miała z małżą nic wspólnego to jest to jeden z jej organów i służy małży do zaczepiania się o dno (dzikie małże) lub w sztucznej hodowli trzymają się nią na linie. Usuwamy ją ciągnąc ją wzdłuż muszli w kierunku jej zawiasu. Jeśli na końcu urwanej brody jest jakby białawe włókienko to broda jest usunięta w całości. Jeśli nie uda się jej usunąć to nie ma tragedii - zjedzenie jej niczym nie grozi. Nie wpływa również na smak tylko wrażenie tekstury będzie nieco gumowate. Małże najlepiej umyć szczotką, usuwając wszystkie organizmy, które mogą na nich żyć, czasem śluz i brązowy nalot. Dobrze oczyszczone muszle są zazwyczaj biało-czarne lub biało-karmelowe. Małże należy dobrze wypłukać aby usunąć z nich piach. Hodowlane małże mają go zazwyczaj dużo mniej." źródło: www.ala-carte.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 22.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=138 PP_02-2015

Masz ochotę na inne pomysły na krewetki, mule lub kalmary? Sprawdź przepisy na owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować