Pieczarki duszone w winie

  • wyświetlono: 2859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Małe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem.

Goszka
  • 25min

Składniki

• 500 g małych pieczarek
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarki duszone w winie

  • 1. • Masło i oliwę rozgrzać, dodać czosnek przeciśniety przez praskę, krótko podsmażyć.
    • Wrzucić umyte pieczarki, podlać winem i dusić 10 minut.
    • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, pogotować jeszcze 2 minuty.
    • Jeśli jest zbyt dużo płynu, wyjąć pieczarki i odparować część, po czym dodać pieczarki, przemieszać. Wtedy uzyskają złoty kolor.
    • Gotowe posypać natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkolacjadodatek do obiadu

Komentarze

Podobne przepisy

łopatka duszona w pieczarkach

Dodane przez: klementynka

łopatka duszona w pieczarkach

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza...

żeberka z dzika

Dodane przez: Kasja1986

Żeberka dzika duszone w winie marsala

Soczyste żeberka w lekko słodkim...

Ragout

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ragout- królik duszony w winie

Mięso z królika jest bardzo delikatne...

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Dodane przez: Futka

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Propozycja na aromatycznego kurczaka...

wątróbka duszona w białym winie

Dodane przez: joanna74

Wątróbka duszona w winie

Krucha i aromatyczna. Prosta i...

wątróbka duszona w winie

Dodane przez: Futka

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym...

Propozycja na smakowitą i delikatną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE