Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Często wracam myślami do cudownych wakacji, jakie spędzałam z mężem co roku we Włoszech. Pomijając podróże i zwiedzanie, w mojej głowie utkwił smak nie raz wspaniale przyrządzanych owoców morza.Niestety takich frykasów u nas nie można dostać, trzeba zatem zadowalać się tym, co mamy dostępne.

  • 35 min

Składniki:

  • 500g małży
    3 duże ząbki czosnku
    1,5 szkl słodkiego wina (u mnie wermut cytrynowy)
    ok 100g makaronu spaghetti (najlepszy nr 1 lub 3)
    szczypta płatków chilli
    sól
    natka pietruszki
    olej sezamowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W między czasie małże dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż się całkiem otworzą. Jeżeli jakieś pozostaną zamknięte, wyrzucamy je do kosza (to oznaka, że są nieświeże!)

    2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek z płatkami chilli i chwilę podsmażamy. Gdy aromat smażonego czosnku zacznie się unosić, dorzucamy małże i wlewamy wino. Całość dusimy pod przykryciem ok 5 minut.

    3. Do powstałego sosu dodajemy makaron i jeszcze chwilkę całość trzymamy na ogniu. Tak przygotowane danie posypujemy świeżą pietruszką.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/maze-w-sodkim-winie-z-czosnkiem.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować