Pyszny i bardzo prosty z wykonaniu torcik serowo czekoladowy na zimno. Będzie się ładnie prezentował na świątecznym stole.
Składniki:
Składniki: (na małą tortownicę 17 cm)
biszkopt:
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
1 łyżka oleju,
masa serwo czekoladowa:
700 g sera do serników z wiaderka,
100 g białej czekolady,
100 ml mleka,
5 łyżeczek żelatyny,
40 g płatków w czekoladzie (u mnie kulki)
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej,
2-3 łyżki wody,
1 łyżeczka żelatyny,
troszkę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
oraz dekoracje według uznania (u mnie wiórki kokosowe, płatki w czekoladzie kulki i gwiazdki, litery czekoladowe ),
Świąteczny sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa serwo czekoladowa:
Białą czekoladę rozpuszczamy za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka, dokładnie mieszamy, dodajemy żelatynę i dalej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy i dodajemy do sera. Wszystko dokładnie mieszamy ( możemy zmiksować przy pomocy blendera). Jeśli masa wydaje nam się mało słodka możemy jeszcze ją posłodzić. Dodajemy kulki. Wszystko delikatnie mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę serowo czekoladową. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Wyciągamy z formy.
Polewa czekoladowa:
Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Komentarze