Świąteczny sernik cytrynowy

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Lekki i puszysty jak chmurka. Bardzo wilgotny i bardzo pyszny

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • tortownica 26cm

    Spód:
    150g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 żółtko
    pół kostki margaryny
    1 łyżka cukru pudru
    1,5 łyżki kakao ciemnego

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego 3 krotnie mielonego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    125 g margaryny
    1 budyń cytrynowy (proszek)
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    aromat cytrynowy (kilka kropelek)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Świąteczny sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, spód tortownicy wylepić ciastem.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać wystudzoną margarynę, ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Na koniec do masy serowej dodać pianę, dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (bez termoobiegu) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 stopni. Piec ok godziny na złoty kolor.
  • 3. Po upieczeniu, sernik przetrzymać w uchylonym piekarniku, gdy przestygnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Następnie włożyć do lodówki na kila godzin. Przed podaniem polać polewą i udekorować plastrami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować