SERNIK świąteczny

4.5 (181 ocen)

pyszny sernik o delikatnym spodzie

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag masła
    10 dag cukru
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dag mąki pszennej

    Masa serowa:
    1,5 kg tłustego twarogu
    12 dag masła
    8 dużych jaj
    2 białka
    45 dag cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 torebki cukru waniliowego
    rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, proszek, masło, wymieszać. Nie przerywając mieszania dodawać po łyżce mąki aż ciasto nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, rozsmarować.



  • 2. Masa: twaróg zmielić 2-3 razy. Masło stopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Do przygotowanego sera dodać masło, cukier, żółtka, mąkę i cukier waniliowy. całość zmiksować. Dodać bakalie, delikatnie wymieszać z pianą z białek.Masę wlać na ciasto, wierzch wyrównać. Piec ok 50 min. w temp. 180 C aż wierzch będzie złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować