świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Jak na świąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi f

  • 2 godz.

Składniki:

  • *tortownica 26 cm
    Składniki:
    na ciasto piernikowe:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka przyprawy korzennej do piernika
    na masę serową:
    1 kg serka waniliowego z wiaderka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    5 jajek
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)
    dodatkowo:
    300 g powideł śliwkowych
    2 łyżki dżemu z pomarańczy
    2 pomarańcze
    wiórki i dekoracje czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Rolada Desery

Świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Ciasto piernikowe przygotować tak, jak biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawa piernikowa, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyścielonej papierem.
  • 2 2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i odkleić z papieru. Pociąć na paski o szerokości około 3-4 centymetrów, wszystkie równo.
  • 3 3. Na cieście rozsmarować powidła. Pierwszy pasek zwinąć w roladkę. Położyć na drugim pasku ciasta i zwinąć razem z nim. Postępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak.
  • 4 4. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu.
  • 5 5. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować.
  • 6 6. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.
  • 7 7. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Sernik mocno wyrośnie ale po wystudzeniu nieco opadnie.
  • 9 8. Ostudzony sernik wyjąć z blaszki i zdjąć papier. Delikatnie podważając łopatką przenieść na paterę. Wierzch posmarować dżemem. Pomarańcze obrać i pokroić na półplasterki, ułożyć je na górze sernika. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować czekoladowymi dekoracjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pomarańcze Ser biały Bakalie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować