Makowiec świąteczny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smakowite ciasto, którego nie moze zabraknąc na świątecznym stole

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    5 łyzek cukru
    5 łyzek mąki
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    Mak:
    0,5 kg maku
    4 białka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki bakalii
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki mleka
    5 łyżek kwaśnych powideł

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zmielić 3 razy. Białka ubić. Margarynę rozpuścic. Mak połaczyc z cukrem, piana z białek, bakaliami, mlekiem, powidłami i margaryną. Piec ok. pół godziny.
    Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makowiec

To może cię zainteresować