Świąteczne śledzie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe zalewamy zimną wodą.
Do słoika wlewamy olej, dodajemy korę cynamonu, goździki, czerwony pieprz, gwiazdki anyżku, ziarenka gorczycy, ziela angielskiego jałowca oraz starte dwa ząbki czosnku. Do marynaty dodajemy łyżkę ulubionego miodu, zakręcamy i wielokrotnie wstrząsamy.
Śledzie oraz marynatę odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.
2.Następnego dnia śledzie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy, a z daktyli usuwamy pestki.
Na dno naczynia wkładamy śledzie, podlewamy je odrobiną marynaty, układamy 50 g przekrojonych na pół daktyli i połowę cebuli.
Następnie kolejna warstwa śledzi, marynaty, daktyli i cebuli.
Kiedy skończą nam się składniki całość zalewamy pozostałym olejem i odstawiamy na dzień (a najlepiej dwa) do przegryzienia. ;)
Komentarze