Świąteczne śledzie z daktylami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wyjątkowe, zaskakujące i przepyszne. ;)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety ze śledzia: 500 gramów
    - cebula czerwona średnia: 1 sztuka
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 300 mililitrów
    - anyż, gwiazdki: 3 sztuki
    - daktyle świeże: 100 gramów
    - goździki: 10 sztuk
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - pieprz czerwony: 1 łyżeczka
    - ziarna gorczycy: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie całe: 4 sztuki
    - jałowiec ziarna: 4 sztuki
    - miód lipowy: 1 łyżka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczne śledzie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą.

    Do słoika wlewamy olej, dodajemy korę cynamonu, goździki, czerwony pieprz, gwiazdki anyżku, ziarenka gorczycy, ziela angielskiego jałowca oraz starte dwa ząbki czosnku. Do marynaty dodajemy łyżkę ulubionego miodu, zakręcamy i wielokrotnie wstrząsamy.

    Śledzie oraz marynatę odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.
  • Śledzie z daktylami 2. Następnego dnia śledzie odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

    Cebulę drobno siekamy, a z daktyli usuwamy pestki.

    Na dno naczynia wkładamy śledzie, podlewamy je odrobiną marynaty, układamy 50 g przekrojonych na pół daktyli i połowę cebuli.

    Następnie kolejna warstwa śledzi, marynaty, daktyli i cebuli.

    Kiedy skończą nam się składniki całość zalewamy pozostałym olejem i odstawiamy na dzień (a najlepiej dwa) do przegryzienia. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować