Świąteczne śledzie z oliwkami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe przemywamy, układamy w misce i zalewamy zimną wodą.
Do słoika wlewamy olej, dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, słodką oraz ostrą paprykę, ziarenka gorczycy, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Ząbki czosnku obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, dodajemy do marynaty. Słoik mocno zakręcamy i energicznie wstrząsamy.
Marynatę oraz śledzie pozostawiamy na calutką noc w chłodnym miejscu.
2.Filety odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Oliwki przecinamy na pół a cebulkę drobno siekamy.
Do naczynia wkładamy warstwę śledzi, następnie podlewamy je marynatą, układamy oliwki oraz cebulę i tak do skończenia się wszystkich składników.
Przygotowaną przekąskę pozostawiamy na 24 - 48 godzin, żeby przeszła wszystkimi przyprawami.
Komentarze