Świąteczne śledzie z oliwkami i ziołami

4.97 (155 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przystawka, która najszybciej znika ze świątecznego stołu.. ;)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe: 500 gramów
    - czosnek ząbki: 4 ząbki
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 300 mililitrów
    - cebula czerwona średnia: 1 sztuka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie (suszone): 1 łyżeczka
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku lub curry: 1 łyżeczka
    - czarne oliwki, bez pestek: 200 gramów
    - ziarna gorczycy: 1 łyżeczka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przystawki

Świąteczne śledzie z oliwkami i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe przemywamy, układamy w misce i zalewamy zimną wodą.

    Do słoika wlewamy olej, dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, słodką oraz ostrą paprykę, ziarenka gorczycy, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Ząbki czosnku obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, dodajemy do marynaty. Słoik mocno zakręcamy i energicznie wstrząsamy.

    Marynatę oraz śledzie pozostawiamy na calutką noc w chłodnym miejscu.
  • Śledzie z oliwkami i ziołami. 2. Filety odsączamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.

    Oliwki przecinamy na pół a cebulkę drobno siekamy.

    Do naczynia wkładamy warstwę śledzi, następnie podlewamy je marynatą, układamy oliwki oraz cebulę i tak do skończenia się wszystkich składników.

    Przygotowaną przekąskę pozostawiamy na 24 - 48 godzin, żeby przeszła wszystkimi przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarne oliwki Oregano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować