Świąteczna granola

0 (0 ocen)

Granola to śniadaniowy przysmak.Możemy ją wzbogacać o dowolne składniki, czy przyprawy. U mnie przybrała akcent świąteczny przez dodatek przyprawy do piernika i cynamonu:). Takim przysmakiem warto rozpocząć Bożonarodzeniowy, świąteczny dzień!

Składniki:

  • • 2 szklanki płatków owsianych (górskie),
    • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
    • 0,5 szklanki słonecznika,
    • 2 łyżki sezamu,
    • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
    • ¾ szklanki suszonej żurawiny,
    • 1/4 szklanki oleju,
    • 1/3 szklanki miodu,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • przyprawa do piernika do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczna granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sypkie składniki 1. Płatki owsiane przekładamy do miski. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie, sezam oraz słonecznik. Następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Tak przygotowane suche składniki mieszamy.
  • przed pieczeniem 2. Po wymieszaniu dodajemy do całości olej oraz miód. Mieszamy całość i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w 180°C około 20 minut. W trakcie pieczenia granole co jakiś czas mieszamy.
  • dodanie żurawiny 3. Na ok 7 minut przed końcem dodajemy do niej wiórki kokosowe.
    Gotowy przysmak wyjmujemy z piekarnika, dodajemy suszoną żurawinę i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Granola Płatki Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować