Surówka z pora i jabłka

5 (199 ocen)

  • 20 min
  • Łatwy

Por to warzywo bardzo zdrowe zawiera dużą dawkę wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Ja por wprost uwielbiam, zarówno ugotowany z rosołu jak i na surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli.
Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu.

  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie pory
    1 średnie jabłko
    1/2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    sól
    cukier
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z pora i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pora ściągnąć wierzchnie liście, odciąć zielone końcówki i dokładnie opłukać go z piachu. Pokroić w półplasterki. Zagotować wodę i zalać pokrojonego pora wrzątkiem, odcedzić po ok.2 minutach. W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na tarce jarzynowej-skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju i przypraw i dokładnie wymieszać. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować