Surówka z białej kapusty lepsza niż u chińczyka

4.94 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To jest doskonała surówka. Ma ogromną zaletę. Zrobioną pakujemy do słoika i wstawimy do lodówki. Jak jest potrzebna, to jest pod ręką. Pasuje do wielu dań i jest smakowita. Naprawdę lepsza niż u chińczyka.
Oczywiście można zajadać od razu.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • biała kapusta ok. 1,2 kg
    duża cebula
    duża marchewka
    70 ml wody
    70 ml octu
    70 ml oleju rzepakowego
    70 g cukru
    płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.94 (158 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty lepsza niż u chińczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać.
    W garnku zagotować wodę z octem, olejem, cukrem i solą.
    Do gorącej zaprawy włożyć warzywa i dokładnie kilka razy wymieszać. Wystudzić. Zimną surówkę przełożyć do słoików i wstawić do lodówki. Jeśli zostanie na dnie reszta zaprawy, to też przelać do słoika.
    Sięgać po surówkę zależnie od potrzeb.
    Może być do obiadu, może być na kanapkę. Pasuje do mięsa, do ryby, do ziemniaków, ryżu, kaszy.
    Smacznego.

Porady

Można wzbogacić surówkę np. ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, kawałkiem imbiru startym na drobnej tarce, posiekaną natką pietruszki albo posiekanym koperkiem, czarnym świeżo mielonym pieprzem. Słoika nie trzeba szczelnie zamykać nakrętką. Wystarczy przykrycie folią spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Marchewka Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować