Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Jak wiadomo im prościej tym lepiej i taka jest właśnie surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i przypraw. Tanio, łatwo i prosto, musicie wypróbować!.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 mała główka białej kapusty, ok. 0.7 kg
    - 3 duże marchewki

    Zalewa:

    - 1/2 szklanki octu 10% lub 1/2 szklanki wody i ok. 2 płaskich łyżeczek kwasku cytrynowego
    - 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    - 3 łyżki miodu
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - 3 ząbki dobrego polskiego czosnku

    Dodatkowo:

    - biały sezam lub orzeszki piniowe do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty jak u chińczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy i mieszamy.

    2. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy aż kapusta nieco zmięknie, najlepiej jak posiedzi w lodówce przez godzinę. Podajemy na świeżo posypaną sezamem lub orzechami piniowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować