Jak wiadomo im prościej tym lepiej i taka jest właśnie surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i przypraw. Tanio, łatwo i prosto, musicie wypróbować!.
30 min
Składniki:
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty, ok. 0.7 kg
- 3 duże marchewki
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10% lub 1/2 szklanki wody i ok. 2 płaskich łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki dobrego polskiego czosnku
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, łączymy i mieszamy.
2. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy aż kapusta nieco zmięknie, najlepiej jak posiedzi w lodówce przez godzinę. Podajemy na świeżo posypaną sezamem lub orzechami piniowymi.
Komentarze