Strucla jabłkowa

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mogła być szarlotka. Miały być naleśniki z jabłkami. Jednak padło na struclę. Bo to i trochę postoi, nada się do kawy i nie jest zbyt słodkie. No i podstawa: Uwielbiam ciasta z jabłkami! Po prostu musiałem. Łatwo, szybko i smacznie.
Polecam, Arek Gie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek szara reneta
    2 garści rodzynków
    2 łyżki agaru (opcjonalnie 1 galaretka cytrynowa)
    2 łyżki miodu
    1 łyżka masła
    1 łyżka cynamonu (jak ktoś lubi to więcej)
    1/4 łyżeczki mielonych goździków








    Ciasto:








    400 g mąki tortowej
    50 g drożdży
    1 jajko
    3 żółtka jaj
    100 g cukru
    150 g masła
    4 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Strucla

Strucla jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla jabłkowa 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzane masło wymieszane z miodem. Dodajemy rodzynki, cynamon i goździki, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Studzimy.
    Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Masło siekamy z mąką, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko, żółtka, cukier, pozostałą śmietanę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm, na wierzch wykładamy masę jabłkową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować