STRUCLA JABŁKOWA Z CYNAMONEM

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z piekarnika jeszcze ciepła szybko znika!.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na jedną keksówkę o długości 40 cm:

    35 dag mąki pszennej
    3,5 dag świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 jajo + 1 jajo rozmącone do posmarowania wierzchu
    4-5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
    16 dag margaryny
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    60-70 dag jabłek
    1-2 łyżeczki cynamonu
    1-2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Strucla jabłkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut, żeby ruszyły. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

    2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.

    3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód.

    4. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej ciasto, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy ok 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować