Strucla jabłkowa

4.5 (142 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Typowa dla kuchni austriackiej.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - olej: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 szczypty
    - sok cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - ciepła woda około: 175 mililitrów

    - bułka tarta: 100 gramów
    - masło: 100 gramów
    - jabłka kwaskowe: 1 kilogram
    - cukier: 100 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - rodzynki: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać na stolnicę i uformować na środku nieckę.
    Olej, jajko, sól, sok cytrynowy i wodę rozmieszać w misce. Wylewać stopniowo do mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie.
    Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicy, przykryć ogrzaną miską i pozostawić na 1/2 godziny.
  • 2. W tym czasie zrumienić bułkę tartą na maśle. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z bułką, cukrem, cynamonem i rodzynkami.
  • 3. Na ściereczce posypanej mąką wyrobić ponownie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt, naciągnąć, by było przeźroczyste.
    Nadzienie rozłożyć na 2/3 ciasta. Zrolować ciasto od strony z nadzieniem, a wolną część ostrożnie przełożyć na wierzch.
  • 4. Położyć struclę na wytłuszczoną blachę i posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min.
    Ciepłą posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować