Strucla jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać na stolnicę i uformować na środku nieckę.
Olej, jajko, sól, sok cytrynowy i wodę rozmieszać w misce. Wylewać stopniowo do mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie.
Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicy, przykryć ogrzaną miską i pozostawić na 1/2 godziny.
2.W tym czasie zrumienić bułkę tartą na maśle. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z bułką, cukrem, cynamonem i rodzynkami.
3.Na ściereczce posypanej mąką wyrobić ponownie ciasto. Następnie rozwałkować na prostokąt, naciągnąć, by było przeźroczyste.
Nadzienie rozłożyć na 2/3 ciasta. Zrolować ciasto od strony z nadzieniem, a wolną część ostrożnie przełożyć na wierzch.
4.Położyć struclę na wytłuszczoną blachę i posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min.
Ciepłą posypać cukrem pudrem.
Komentarze