Stracciatella z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, bardzo efektowne ciasto wypełnione śmietanowo-serowym kremem z kawałkami czekolady oraz całymi truskawkami, które ślicznie wyglądają w przekroju:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana: 0.75 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - serek mascarpone: 500 gramów
    - twaróg na serniki: 250 gramów
    - śmietana 30 %: 300 gramów
    - cukier waniliowy: 32 gramy
    - cukier: 80 gramów
    - sok pomarańczowy: 4 łyżki

    - czekolada gorzka: 200 gramów
    - truskawki świeże: 1.5 kilograma
    - śmietana 30 %: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stracciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stracciatella z truskawkami 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
  • Stracciatella z truskawkami 2. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku 20-25 minut. Biszkopt po przestudzeniu przekroić na pół.
  • Stracciatella z truskawkami 3. Obie czekolady pokroić na małe kawałeczki.
    Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć.
    Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
    Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
  • Stracciatella z truskawkami 4. Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry).
  • Stracciatella z truskawkami 5. Na truskawki wyłożyć resztę kremu.
  • Stracciatella z truskawkami 6. Przykryć drugą połową ciasta.
  • Stracciatella z truskawkami 7. Resztę śmietany (200 g) ubić i wyłożyć na cieście. Wierzch udekorować truskawkami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować