Pyszne, bardzo efektowne ciasto wypełnione śmietanowo-serowym kremem z kawałkami czekolady oraz całymi truskawkami, które ślicznie wyglądają w przekroju:)
Stracciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
2.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku 20-25 minut. Biszkopt po przestudzeniu przekroić na pół.
3.Obie czekolady pokroić na małe kawałeczki.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć.
Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
4.Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry).
5.Na truskawki wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć drugą połową ciasta.
7.Resztę śmietany (200 g) ubić i wyłożyć na cieście. Wierzch udekorować truskawkami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Komentarze