Truskawkowa stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, usunąć szypułki. Większą część truskawek (pół kg) przełożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści, a truskawki rozpadną. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretki, zmiksować i odstawić do ostygnięcia.
2.Serek mascarpone połączyć z jogurtem i cukrem pudrem. Dodać ubitą kremówkę i przygotowaną wg.przepisu na op. żelatynę. Wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połączyć z 2/3 masy (łyżkę odłożyć).
3.Półokrągłą salaterkę o śr.21 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód wylać 1/2 kremu z czekoladą. Wstawić na chwilę do lodówki, by zastygł. Na to wylać mus truskawkowy. Ponownie wstawić do lodówki, by stężał. Na stężałym musie ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki truskawki.
4.Na to wylać biały krem, a gdy zastygnie- pozostały krem z czekoladą. Na koniec powtykać biszkopty i przykryć folią. Wstawić do lodówki na min.2 godz. a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do góry dnem na talerz i ściągnąć folię. Posypać startą czekoladą i kroić jak tort. Smacznego!
Komentarze