Ciasto stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać powoli cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Obroty miksera zmniejszyć do minimum i mąki dodać do masy jajecznej. Na koniec po łyżce dodać olej. Ciasto na blaszkę o wymiarach 40x32. Piec ok.25 min w 180 st. Ja zawsze patrzę, czy biszkopt odchodzi od boków blaszki. Wówczas jest gotowy. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki. Każdy placek posmarować konfiturą.
2.Krem budyniowy:
Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temp.pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec na najniższych obrotach miksera dodać spirytus.
3.Masa stracciatella:
Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżką i połączyć z rozpuszczoną, letnią żelatyną. Czekoladę zetrzeć na jarzynówce i wmieszać łyżką w masę śmietanową.
4.Polewa:
Margarynę, śmietanę, cukier i kakao podgrzać mocno na wolnym ogniu (nie gotować).Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Lekko ciepłą polewę wylać na ciasto. Całość chłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze