Ciasto Stracciatella

4.49 (199 ocen)

  • 50 min

Mojemu mężowi zachciało się ciasta z kremem. Przejrzałam spiżarnię i tak powstało to ciasto.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Krem budyniowy:
    1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
    0,5 l mleka pełnego
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1 masło
    1 kieliszek spirytusu

    Masa stracciatella:
    0,5 l kremówki
    2 śnieżki
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
    50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

    Polewa:
    100 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18 %
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody

    Dodatkowo:
    duża paczka biszkoptów
    1 szkl naparu z kawy rozpuszczalnej
    200 g dowolnej konfitury
    dowolna posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    .Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać powoli cukier. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Obroty miksera zmniejszyć do minimum i mąki dodać do masy jajecznej. Na koniec po łyżce dodać olej. Ciasto na blaszkę o wymiarach 40x32. Piec ok.25 min w 180 st. Ja zawsze patrzę, czy biszkopt odchodzi od boków blaszki. Wówczas jest gotowy. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa placki. Każdy placek posmarować konfiturą.
  • 2. Krem budyniowy:
    Z mleka, cukrów i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temp.pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec na najniższych obrotach miksera dodać spirytus.
  • 3. Masa stracciatella:
    Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżką i połączyć z rozpuszczoną, letnią żelatyną. Czekoladę zetrzeć na jarzynówce i wmieszać łyżką w masę śmietanową.
  • 4. Polewa:
    Margarynę, śmietanę, cukier i kakao podgrzać mocno na wolnym ogniu (nie gotować).Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Lekko ciepłą polewę wylać na ciasto. Całość chłodzić kilka godzin w lodówce.
  • 5. Złożenie ciasta:
    biszkopt kakaowy posmarowany konfiturą - krem budyniowy - biszkopty nasączone kawą - masa stracciatella - biszkopt kakaowy posmarowany konfiturą - polewa - posypka cukrowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Czekolada Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować