Steki z arbuza

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Arbuz (kawon) pochodzi ze stepowych i półpustynnych obszarów Afryki. Obecnie uprawiany jest również i w Europie. Zazwyczaj arbuza jem na surowo, w sałatce lub koktajlu. Arbuz przygotowany na wzór grillowanego mięsa w stylu amerykańskim jest idealnym letnim obiadem - nie tylko dla wegetarian. Wytrawny smak z nutą korzenną uzyskałam dzięki angielskiemu sosowi Worcestershire. Tak przygotowany arbuz konsystencją przypomina grillowane mięso lub tuńczyka. Uwaga mięsożercy tylko wygląd i konsystencja podobna jest do mięsa, smak jest delikatny, soczysty i orzeźwiający. Odrobiny pikantności nadaje całości grubo mielony indyjski pieprz kolorowy. Słodki smak równoważą włoska sól morska oraz hiszpański ocet z sherry. Tak przyrządzony arbuz to niekonwencjonalna wycieczka po smakach świata.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry bezpestkowego arbuza
    sos Worcestershire
    sól morska
    młotkowany pieprz kolorowy
    ocet z sherry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Steki z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry arbuza przycinamy w prostokąt lub kwadrat. Każdy kawałek skrapiamy obu stron sosem Worcestershire oraz octem z sherry. Posypujemy solą morską i kolorowym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

    Zamarynowanego arbuza grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Arbuza podałam z grillowanymi ziemniaczkami i sosem miodowo-musztardowym. Taki obiad polecam szczególnie podczas letnich upałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować