Steki z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne "steki" z kalafiora z aromatyczną marynatą :) Idealne na letni obiad :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średni, zbity kalafior
    Marynata (na 3 steki):
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wody
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła orzechowego
    2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
    2 łyżeczki granulowanego czosnku
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    Do podania:
    płatki migdałów
    czarny i jasny sezam
    tarty cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Steki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty połączyć. Kalafiora przeciąć na pół i pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Plastry kalafiora ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować marynatą za pomocą pędzelka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grilla i piec ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia steki przewrócić. Po wyjęciu piekarnika posypać sezamem, płatkami migdałów i cheddarem. Podawać z sosem czosnkowym.

Porady

Do steków należy wybrać średniej wielkości, zbitego kalafiora, dzięki temu łatwiej będzie wykroić plastry, a kalafior się nie rozpadnie. Jeśli chcecie wykorzystać całego kalafiora i upiec pozostałe różyczki luzem, należy podwoić ilość marynaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Miód Masło orzechowe Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować