Dżem z arbuza

  • wyświetlono: 15060 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem z arbuza o pięknej szklistej barwie.Najlepiej smakuje mi jako dodatek do gofrow i swiezego chleba.

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 180min

Składniki

2 kg miąższu z arbuza,
1 kg cukru,
1 laska wanilii /ew.cukier waniliowy,
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z arbuza

  • 1. Miąższ arbuza kroimy na małe kawałki,zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny.W tym czasie arbuz pusci sok.
    Po tym czasie smażymy arbuza na srednim ogniu przez ok 1 godzine, czesto mieszając,zeby się nie przypalił.Dodajemy wanilię i sok z cytryny i smazymy nadal(ok 20 minut),do momentu, az dzem stanie sie gęsty i szklisty.
  • 2. Gotowy dzem przelewamy do wyparzonych słoiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem.
PP_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciarbuzdżemdżem z arbuza

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dodane przez: jozefkrusa

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dżem z jarzębiny nie należy do...

Konfitura z arbuza

Dodane przez: ciastto80

Konfitura z arbuza

zmodyfikowany przepis z gazety....

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

Dżem z kaliny

Dodane przez: Skotka

Dżem z kaliny

Babcia robiła sok z owoców kaliny...

dżem z chili

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Dżem z papryczek chili

Pomysł podsunął mi kolega z pracy......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE