Dżem z arbuza

  • wyświetlono: 16564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem z arbuza o pięknej szklistej barwie.Najlepiej smakuje mi jako dodatek do gofrow i swiezego chleba.

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 180min

Składniki

2 kg miąższu z arbuza,
1 kg cukru,
1 laska wanilii /ew.cukier waniliowy,
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z arbuza

  • 1. Miąższ arbuza kroimy na małe kawałki,zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny.W tym czasie arbuz pusci sok.
    Po tym czasie smażymy arbuza na srednim ogniu przez ok 1 godzine, czesto mieszając,zeby się nie przypalił.Dodajemy wanilię i sok z cytryny i smazymy nadal(ok 20 minut),do momentu, az dzem stanie sie gęsty i szklisty.
  • 2. Gotowy dzem przelewamy do wyparzonych słoiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem.
PP_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciarbuzdżemdżem z arbuza

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

Dżem Z Papierówek

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Z Papierówek

Przygotowanie takiego dżemu to...

Dżem z winogrona

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z winogron

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

Konfitura z arbuza

Dodane przez: ciastto80

Konfitura z arbuza

zmodyfikowany przepis z gazety....

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dodane przez: jozefkrusa

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dżem z jarzębiny nie należy do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE