Dżem z arbuza

4.37 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem z arbuza o pięknej szklistej barwie.Najlepiej smakuje mi jako dodatek do gofrow i swiezego chleba.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg miąższu z arbuza,
    1 kg cukru,
    1 laska wanilii /ew.cukier waniliowy,
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.37 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ arbuza kroimy na małe kawałki,zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 2 godziny.W tym czasie arbuz pusci sok.
    Po tym czasie smażymy arbuza na srednim ogniu przez ok 1 godzine, czesto mieszając,zeby się nie przypalił.Dodajemy wanilię i sok z cytryny i smazymy nadal(ok 20 minut),do momentu, az dzem stanie sie gęsty i szklisty.
  • 2. Gotowy dzem przelewamy do wyparzonych słoiczkow, zakrecamy i odwracamy do gory dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować