• 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na pyszne steki wołowe. Wołowina dojrzewająca wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu mięso pozostaje soczysta i pełna aromatu.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Steki z wołowiny dojrzewającej - 2 szt (u mnie 400g)
    Masło klarowane - 1 łyżka
    Sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek wołowy

Steki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Masło rozpuszczamy.
    Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem.
    Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:
    - steki krwiste - 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy),
    - średnio krwisty - 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) - to moja ulubiona wersja,
    - średnio wysmażony - 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki),
    - dobrze wysmażony - 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku).
    Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.

    Podajemy z frytkami i surówką.

Porady

Steki można usmażyć także na zwykłej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować