Bardzo prosty przepis na pyszne steki wołowe. Wołowina dojrzewająca wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu mięso pozostaje soczysta i pełna aromatu.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Steki z wołowiny dojrzewającej - 2 szt (u mnie 400g)
Masło klarowane - 1 łyżka
Sól, pieprz, papryka słodka
1.Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Masło rozpuszczamy.
Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem.
Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:
- steki krwiste - 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy),
- średnio krwisty - 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) - to moja ulubiona wersja,
- średnio wysmażony - 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki),
- dobrze wysmażony - 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku).
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.
Komentarze