Steki wołowe na jarzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Strąki papryki oczyścić ,opłukać i pokroić na małe kawałki.Cukinię umyć i pokroić w cienkie pół plasterki.Obrać czosnek i cebulę ,cebulę pokroić w grubą kostkę a czosnek zmiażdżyć .
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy wrzucić cebulę i czonek podsmażyć z 2 łyżeczkami ziół prowansalskich,przełożyc do rondla podlać rosołem wrzucić paprykę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut po tym czasie wrzucić cukinię i pokrojone na ćwiartki pomidory,dusić jeszcze wszystko razem 5 minut po czym zagęscić mąką pszenną rozrobioną w małej ilosci zimnej wody.
Wszystko razem zagotować zdjać z ognia.
2.Kotlety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym.Paprykę słodką pieprz i potłuczoną gorczycę ewentualnie jeszcze 1 łyżeczke ziół prowansalskich rozrobić z niewielką ilością oleju i tak przygotowaną marynatą nasmarować z każdej strony mięso i odstawić na 2 godziny w temp pokojowej.
Po czym smażyć na rozgrzanym oleju po 8 minut z każdej strony. Podwać z jarzynką .
Komentarze