Steki wołowe robiłam pierwszy raz ,było to dla mnie wyzwanie by wyszły miękkie i soczyste.Dzięki smażeniu na dobrze rozgrzanej patelni wszystkie soki zostały zamknięte w środku i wypłynęły podczas krojenie mięsa.
Składniki:
300g. mięsa z udźca wołowego
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
masło (zwykłe,ziołowe lub czosnkowe)
1.Mięso umyć,osuszyć,pokroić 3-4 cm. plastry.
Każdy plaster nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć pieprzem.
(ważne by mięsa przed smażeniem nie solić ponieważ stanie się twarde i gumowate)
2.Patelnię dobrze rozgrzać(u mnie grillowa) by była gorąca,położyć steki.
Smażyć po 3 min z każdej strony.
Zdjąć z patelni ,Odłożyć steki na 5min by odpoczęły.
Jeśli wolimy bardziej wysmażone steki należy wydłużyć czas smażenia o 2 min.
3.Przed podaniem mięso oprószyć sola oraz położyć wiórki masła.
Komentarze