Steki wołowe

4.5 (170 ocen)

Steki wołowe robiłam pierwszy raz ,było to dla mnie wyzwanie by wyszły miękkie i soczyste.Dzięki smażeniu na dobrze rozgrzanej patelni wszystkie soki zostały zamknięte w środku i wypłynęły podczas krojenie mięsa.

Składniki:

  • 300g. mięsa z udźca wołowego
    oliwa z oliwek
    świeżo mielony pieprz
    świeżo mielona sól
    masło (zwykłe,ziołowe lub czosnkowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Steki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć,pokroić 3-4 cm. plastry.
    Każdy plaster nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć pieprzem.
    (ważne by mięsa przed smażeniem nie solić ponieważ stanie się twarde i gumowate)

  • 2. Patelnię dobrze rozgrzać(u mnie grillowa) by była gorąca,położyć steki.
    Smażyć po 3 min z każdej strony.
    Zdjąć z patelni ,Odłożyć steki na 5min by odpoczęły.
    Jeśli wolimy bardziej wysmażone steki należy wydłużyć czas smażenia o 2 min.
  • 3. Przed podaniem mięso oprószyć sola oraz położyć wiórki masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować