Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Steki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 steki wołowe
    -1 łyżeczka masła
    -2-3 szalotki
    -150 g suszonych śliwek
    -1 ząbek czosnku
    -1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego)
    -kilka gałązek świeżego tymianku
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -listek laurowy
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Wina Sosy

Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając.
    Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą.

Porady

W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Śliwki Steki Wino Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować