Steki mielone z pieczarkami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj pieczone kotlety z pieczarkami. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • Całe jajko
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżka majeranku
    • Sól
    Pozostałe składniki:
    • 1 kg pieczarek
    • 1 cebula
    • Olej do smażenia
    • 1 serek topiony śmietankowy
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Steki mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie robię płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
  • grzyby 2. W tym czasie, co pieką mi się kotlety przygotowuję grzyby. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję serek topiony i smażę do chwili jego rozpuszczenia.
    Grzyby układam na upieczonych kotletach.
  • kotlety 3. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować