Duszone soczyste mielone nadziane pieczarkami

4.8 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszną wersję mielonych na obiad, a składniki na jego przygotowanie są ogólnodostępne dla każdego. Dodatek pieczarek w środku świetnie współgra i wyśmienicie smakuje.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( łopatka - karkówka )
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
    3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    szczypta chili
    1 mała cebulka - drobno posiekana
    2 jajka klasa "L"

    1- 2 łyżki oleju do podsmażenia

    nadzienie pieczarkowe:

    1 kg pieczarek
    1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Duszone soczyste mielone nadziane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy wszystkie składniki na mielone i dokładnie wyrabiamy całą masę. Po wyrobieniu odstawiamy.

    Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Pokrojone wrzucamy na patelnię i podsmażamy z jednej strony a po chwili odwracamy i doprawiamy tymiankiem i szczyptą soli i pieprzu. Po chwili mieszamy i odparowujemy wytrąconą wodę. Odstawiamy by przestygły.

    Nabieramy zwilżonymi dłońmi na dłoń mięso tworząc płaski placuszek a na środek nakładamy po łyżce przestygniętych pieczarek. Zlepiamy i tworzymy zgrabny kotlecik. Tak postępujemy z pozostałym mięsem i pieczarkowym nadzieniem.

    Gotowe kotleciki podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju z jednej strony a potem z drugiej aż się zarumienią, na koniec zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jakieś 5-6 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować