Kotlety otulone boczkiem wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, możemy przygotować je na świąteczny obiad lub przyjęcie rodzinne. Łanie się prezentują i doskonale smakują.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kilograma mięsa mielonego
300 gram boczku wędzonego w plasterkach
300 gram pieczarek
100 gram sera żółtego
1 mała cebula
1 kajzerka
1 jajko
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie masę wyrabiamy. Mięso dzielimy na mniejsze części, na każdą porcję mięsa nakładamy farsz i zlepiamy kotlety. Przygotowane kotlety owijamy plastrami boczki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką.
Komentarze