Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem

4.49 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotlety otulone boczkiem wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, możemy przygotować je na świąteczny obiad lub przyjęcie rodzinne. Łanie się prezentują i doskonale smakują.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
    300 gram boczku wędzonego w plasterkach
    300 gram pieczarek
    100 gram sera żółtego
    1 mała cebula
    1 kajzerka
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie masę wyrabiamy. Mięso dzielimy na mniejsze części, na każdą porcję mięsa nakładamy farsz i zlepiamy kotlety. Przygotowane kotlety owijamy plastrami boczki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować