Steki wieprzowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone w aromatycznym sosie z cebulką oraz pieczarkami

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
    • 1 całe jajko
    • Sól
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka majeranku
    • Olej do smażenia
    Składniki na sos:
    • 1 cebula
    • ½ kg pieczarek
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • Sól
    • Szczypta chili
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Steki wieprzowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. 1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, paprykę ostrą, majeranek, wlewam oliwę i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuje okrągłe kotlety, obtaczam w bułce tartej smażę na rozgrzanym oleju.
  • sos 2. 2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut, doprawia pieprzem oraz solą. Następnie wlewam sos Worcestershire, dodaję koncentrat pomidorowy, wsypuję sól, chili, chwilkę gotuję i zagaszam sos skrobią ziemniaczaną w małej ilości wody.
    3. Sos łączę z kotletami.
  • danie 3. 4. Gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
    5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować