Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min.
2.W miseczce wymieszać żółtka z olejem.
3.Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubinać tylko do połączenia się składników.
4.W dwóch turach przesiać mąkę do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę.
5.Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Porady
Dobrze ubite jajka są gwarancją dobrze wyrośniętego biszkoptu.
Komentarze