Stabilny wysoki biszkopt kakaowy na oleju

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten biszkopt świetnie sprawdzi się przy cięższych kremach, ponieważ z dodatkiem oleju jest stabilniejszy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fi 18cm:

    7 białek w temp. pokojowej
    260g cukru drobnego
    190g mąki tortowej typ 450
    50g kakao bez cukru
    7 żółtek w temp. pokojowej
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt kakaowy Biszkopty

Stabilny wysoki biszkopt kakaowy na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, kiedy zaczną robić się tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu cukru ubijać 2 min.
  • 2. Żółtka wymieszać z olejem w osobnej miseczce. Kiedy białka będą ubite z cukrem wlewać wolnym strumieniem żółtka z olejem i wymieszać do połączenia się składników.
  • 3. W dwóch turach przesiać suche składniki i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całość. Ciasto przelać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia.
  • 4. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka 45 – 50 min. W 160° góra – dół. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Porady

Sekretem dobrze wyrośniętego biszkoptu bez użycia proszku do pieczenia są dobrze ubite jajka. Nie warto tego procesu skracać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować