Klasyczny i uniwersalny przepis. Idealny do tortów, rolad i ciast z kremem. Nie jest suchy i to jest jego największa zaleta. Wada jest taka, że ciężko się go kroi na blaty do tortu, ale jeśli pieczecie go dzień wcześniej nie będzie z tym żadnego problemu :)
0 (0 ocen)
Porady
Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka: ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI. Oczywiście to są główne składniki, a dodatkowo wzbogacić możemy go o kakao, cukier wanilinowy, czy barwniki. Uniwersalność tego przepisu polega na tym, że nie musimy zastanawiać się jak zmienić proporcję lub szukać w necie przepisu jeśli chcemy upiec np. cienki biszkopt na roladę, czy też biszkopt do tortu. Po prostu na cienki używamy 2 jajek, 2 łyżek cukry i 2 łyżek mąki i odpowiednio kiedy potrzebny jest nam wysoki tort, używamy 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki.
Komentarze