Jasny biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny i uniwersalny przepis. Idealny do tortów, rolad i ciast z kremem. Nie jest suchy i to jest jego największa zaleta. Wada jest taka, że ciężko się go kroi na blaty do tortu, ale jeśli pieczecie go dzień wcześniej nie będzie z tym żadnego problemu :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 4 łyżki cukru
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)
    - opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Jasny biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodać po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia składników.
  • 2. Ciasto wylać do formy i piec w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 4 jajek powinien być gotowy po około 20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Można go użyć do tortu lub posmarować masą ułożyć owoce i zaleć galaretką.
  • 3. A co zrobić, żeby nasz biszkopt nie opadł po upieczeniu?

    Proste, wystarczy zaraz po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorący, rzucić nim raz lub dwa razy z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię.

    Smacznego ;)

Porady

Główną zasada przy pieczeniu biszkopta jest taka: ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI. Oczywiście to są główne składniki, a dodatkowo wzbogacić możemy go o kakao, cukier wanilinowy, czy barwniki. Uniwersalność tego przepisu polega na tym, że nie musimy zastanawiać się jak zmienić proporcję lub szukać w necie przepisu jeśli chcemy upiec np. cienki biszkopt na roladę, czy też biszkopt do tortu. Po prostu na cienki używamy 2 jajek, 2 łyżek cukry i 2 łyżek mąki i odpowiednio kiedy potrzebny jest nam wysoki tort, używamy 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować