Biszkopt jasny-rzucany

4.43 (168 ocen)

  • 45 min

Moja mama mnie nauczyła, że aby wyszedł dobry biszkopt należy na każde jajko dać jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru oraz na 5 jaj łyżeczkę proszku do pieczenia i octu. Trzymałam się tej zasady do momentu odkrycia biszkoptu "rzucanego", który nawet bez proszku, pięknie rośnie i nie opada.

  • 45 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: na wysoki biszkopt (10 cm) wysoka tortownica o średnicy 25 cm ; biszkopt można przekroić na 4-6 blaty

    10 jaj (białka i żółtka osobno)
    9 łyżek kopiastych mąki pszennej tortowej czyli 270 g
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10 łyżek cukru tj. 200 g
    szczypta soli







Wystaw ocenę:

4.43 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt jasny-rzucany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno wysokiej tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków niczym nie smarować.
    Jeśli nie posiadamy takiej, za pomocą szerokiego paska należy ją podwyższyć lub piec biszkopt dwa razy ( z połowy porcji każdy).
  • 2.
    Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek).
    Miksować, aż się rozpuści.
    Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem.
    Dodać do białek i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
    Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
    Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką; od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt)
  • 3. .
    Wyłożyć do tortownicy, wyrównać.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut do tzw. suchego patyczka.

    (Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia).
    Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm.
    Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny.
    Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.
    Smacznego :)

Porady

(Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia). Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować