Biszkopt kakaowy - rzucany

4.39 (172 ocen)

  • 40 min

Biszkopt kakaowy, baza do wielu ciast i tortów. Biszkopt pieczony bez proszku do pieczenia wyrasta dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Ciasto bardzo delikatne, pulchne idealne na pyszny tort, przekładany bitą śmietaną.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy tortownica 26 cm

    jajka 5
    cukier 3/4 szklanki
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    kakao 1/3 szklanki
Wystaw ocenę:

4.39 (172 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Biszkopt kakaowy - rzucany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starannie oddzielić białka od żółtek, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać partiami cukier . Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, do połączenia się składników zmiksować na niskich obrotach miksera. Mąkę i kakao, przesiać przez sito, wymieszać delikatnie za pomocą łopatki. Biszkopt kakaowy piec w czasie 40-45 minut w temperaturze 170. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Biszkopt nadaje się do krojenia następnego dnia.

Porady

Biszkopt rzucany – metoda rzucania biszkoptem polega na szybkim uwolnieniu nagromadzonej podczas pieczenia pary, dzięki czemu ciasto nie opadnie. Obrócone na kratce dnem ku górze podczas studzenia daje gwarancję idealnego, równego ciasta. Biszkopt jest bez dodatku proszku do pieczenia, rośnie na dobrze ubitych białkach i ręcznym delikatnym połączeniu mąki wówczas mamy pewność, że biszkopt się uda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować