Niezawodny biszkopt kakaowy

  • wyświetlono: 29890 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Mój sposób na idealny biszkopt? Upuszczenie go z wysokości pół metra ;) Pierwszy raz zobaczyłam biszkopt rzucany na blogu Moje Wypieki. Obawiałam się go zrobić, ale gdy upiekłam pierwszy raz, już nie korzystam z innych przepisów :) Biszkopt jest idealny mimo braku proszku do pieczenia!

Jagodowe_ciastko

Składniki

na tortownicę o śr. 24cm:

6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 - 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Niezawodny biszkopt kakaowy

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając powoli małymi porcjami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i krótko miksujemy całość do połączenia.
  • Dodawanie mąki i kakao do ciasta2. Obie mąki i kakao mieszamy i przesiewamy. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto gotowe do pieczenia3. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno tortownicy o śr. 24 cm i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 40 min. Upieczone ciasto od razu po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy i w formie upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. pół metra. Formę z ciastem odkładamy z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Porady

Sekret biszkopta rzucanego tkwi w dobrym ubiciu białek, dzięki temu ciasto wysoko wyrasta bez dodatku proszku do pieczenia. Upuszczenie biszkopta sprawia, że jest on równiutki. Przy upuszczaniu nie zapominamy położyć czegoś na podłogę, żeby nam się nie zniszczyła przy kontakcie z gorącą tortownicą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciebiszkopt kakaowybiszkopt rzucanyidealny biszkoptwysoki biszkoptsposób na wysoki biszkopt
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0an2ihx

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Biszkopt rzucany kakaowy (Esmeraldy)

Biszkopt ładnie rośnie, jest puszysty,...

Biszkopt jasny lub kakaowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

BISZKOPT JASNY lub KAKAOWY

każdy ma swój ulubiony przepis...

Biszkopt ciemny = kakaowy

Dodane przez: Młoda mama

Biszkopt ciemny = kakaowy

Biszkopt kakaowy – dla mnie najtrudniejszy,...

Biszkopt kakaowy owsiany

Dodane przez: kamila19851

Biszkopt owsiany kakaowy

Ten biszkopt zebrał ostatnio wiele...

Dodane przez: dorota w

Biszkopt kakaowy równy jak stół

Biszkopt kakaowy równy jak stół...

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru

Dodane przez: aicha1988

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez...

Zdrowsza alternatywa tradycyjnego...