Spaghetti z buraczanym pesto i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 60min w piekarniku z termoobiegiem na 200 stopniach. Ostudzone buraki obieramy ze skóry.
2.Do wysokiego naczynia wkładamy 2 upieczone buraki, świeży tymianek, łyżkę musztardy, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę miodu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki orzeszków pinii. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
3.Białą część pora kroimy w plastry, pieczarki i 1 pieczonego buraka kroimy w większą kostkę.
4.Na patelni przesmażamy pora i pieczarki. Dodajemy pesto z buraków i buraki pokrojone w kostkę. Dodajemy ugotowany makaron spaghetti i mieszamy aby połączyć go z pesto.
5.Wykładamy gotowe danie na talerze i układamy na górze kawałki koziego sera i posypujemy świeżym tymiankiem oraz skórką z cytryny.
Komentarze