Spaghetti z buraczanym pesto i kozim serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Czerwone spaghetti idealne dla wegetarian.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 średnie buraki
    5 pieczarek
    1 mały por
    Makaron spaghetti
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki orzeszków pinii
    100g koziego sera
    Kilka gałązek świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Dania główne Pesto

Spaghetti z buraczanym pesto i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z buraczanym pesto 1. Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 60min w piekarniku z termoobiegiem na 200 stopniach. Ostudzone buraki obieramy ze skóry.
  • Pesto z buraków 2. Do wysokiego naczynia wkładamy 2 upieczone buraki, świeży tymianek, łyżkę musztardy, łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę miodu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki orzeszków pinii. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • Pesto z buraków 3. Białą część pora kroimy w plastry, pieczarki i 1 pieczonego buraka kroimy w większą kostkę.
  • 4. Na patelni przesmażamy pora i pieczarki. Dodajemy pesto z buraków i buraki pokrojone w kostkę. Dodajemy ugotowany makaron spaghetti i mieszamy aby połączyć go z pesto.
  • 5. Wykładamy gotowe danie na talerze i układamy na górze kawałki koziego sera i posypujemy świeżym tymiankiem oraz skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kozi ser

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować