Pesto bazyliowe z makaronem

4.51 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z pesto jest daniem szybkim w przygotowaniu,smacznym, sycącym i zdrowym! Jednak nie wszyscy przekonają się do smaku od pierwszego razu. Ja pesto polubiłam dopiero kiedy przygotowałam swoje,bo kupne pesto jest naprawdę niesmaczne. Jeśli chcesz przekonać się do potraw z pesto to koniecznie musisz przygotować swoje domowe pesto i podać je np. z makaronem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron penne ,
    świeża bazylia,
    orzechy pinniowe lub nerkowca (ok 100 gramów),
    ok 80 g sera pecorino - parmezan,
    2 ząbki czosnku,
    100 ml oliwy,
    sól i pieprz.
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Pesto bazyliowe z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto 1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Do blendera wkładam ściętą bazylię, obrany czosnek, oliwę, starty ser. Dodaję opcjonalnie sól i świeżo zmielony pieprz.
  • pesto 2. Całość miksuje na jednolitą masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste dolewam oliwy.
  • pesto 3. Gotowe pesto powinno być lekko płynne.
  • makaron 4. Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Po odcedzeniu gorący makaron mieszam w misce razem z pesto tak ,aby dokładnie wymieszać makaron i pesto.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować