Propozycja na intensywnie zielone, bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku pesto, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu, a także kanapek.
15 min
Składniki:
- 130 g świeżych liści rukoli
- 80 g twardego sera koziego (najlepiej wędzonego)
- 80 g orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- 140 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
- pieprz czarny
- sól do smaku
Pesto z rukolą i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie prażymy i studzimy.
Ser kozi (u mnie wędzona kozia gouda) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do naczynia dodajemy liście rukoli, 4 ząbki czosnku, ostudzone orzechy, ser kozi, cukier brzozowy i około 70 ml oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera.
Następnie dodajemy pozostałą cześć oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy - (około 5 sekund).
Na koniec pesto doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Pesto świetnie komponuje się z ryżem, gotowanym klasycznie w wodzie, jak i tym przygotowywanym do risotto.
Pesto wystarczy wymieszać z gorącym ryżem - (samego pesta nie podgrzewamy), a całość posypać dodatkowo kozim serem.
2.Pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Komentarze